Ελένη Μεμή, MD, MSc, PhD

Ενδοκρινολόγος - Διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ
Επιστημονική Συνεργάτις Ιατρικού Αθηνών (Κλ. Π. Φαλήρου), Ακαδημαϊκή Υπότροφος ΕΚΠΑ (Αρεταίειο)

 

EU banner


Βιογραφικό

Προσωπικές πληροφορίες – Σπουδές – Επαγγελματική εμπειρία

Η ιατρός Ελένη Μεμή γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κέρκυρα, όπου φοίτησε στο 2ο Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο. Αριστούχος σε όλες τις τάξεις, εισήχθη με πανελλήνιες εξετάσεις στο τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με γενικό βαθμό: 6021/6400. Επίσης, κατόπιν εξετάσεων έγινε δεκτή στις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων: Université de PARIS VI και Université de Strasbourg – STRASBOURG I το 1994. Επέλεξε να φοιτήσει στο τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, από το οποίο και έλαβε το Πτυχίο Ιατρικής το 2001. Την ίδια χρονιά, εισήχθη με εξετάσεις στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ιατρικής Ερευνητικής Τεχνολογίας (ΠΡΟΜΕΣΙ) του τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, έχοντας λάβει την 5η καλύτερη βαθμολογία. Κατόπιν επιτυχούς παρακολούθησης του προγραμματος έλαβε το σχετικό Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης στην «Ιατρική Ερευνητική Τεχνολογία» το 2003, με βαθμό: «ΑΡΙΣΤΑ». Ακολούθως, συνέχισε τις σπουδές της με την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, με θέμα: «Μελέτη της έκφρασης των γλυκοζαμινογλυκανών και πρωτεογλυκανών σε παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα». Κρίθηκε άξια του διδακτορικού διπλώματος με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ» και αναγoρεύθηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ το 2010. Επιπλέον, κατά την εκπαιδευτική περίοδο 2006-2007 παρακολούθησε το 12ο ετήσιο Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης γιατρών στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρική του ΕΚΑΒ και έλαβε το σχετικό πιστοποιητικό επάρκειας το 2007, μετά από επιτυχείς εξετάσεις.

Παράλληλα με τις μεταπτυχιακές σπουδές, ξεκίνησε να ασκεί το ιατρικό λειτούργημα από το 2001. Εργάστηκε ως ιατρός σε κέντρο υγείας του Νομού Θεσσαλονίκης, για την εκπλήρωση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου στα πρώτα της βήματα (2001-2002), κατόπιν τρίμηνης υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε παθολογικά, χειρουργικά και καρδιολογικά ιατρεία του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ». Ακολούθως, απασχολήθηκε με την υποστήριξη κλινικών μελετών με την ιδιότητα της μεταπτυχιακής ερευνήτριας, στην Ενδοκρινολογική Κλινική του 2ου Γενικού Νοσοκομείου ΙΚΑ – ΕΤΑΜ «ΠΑΝΑΓΙΑ» Θεσσαλονίκης (2002-2003 και 2010-2011). Στο πλαίσιο της ειδίκευσής της στην ενδοκρινολογία, εργάστηκε αρχικά, κατά τα έτη 2004-2006, ως ειδικευόμενη ιατρός, στη Β’ Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου». Το 2007, μετέβη στο εξωτερικό, όπου εργάστηκε ως ειδικευόμενη ιατρός στο Τμήμα Μεταβολικών και Ενδοκρινικών Νοσημάτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (CHU) της Νιμ «Carémeau» στη Γαλλία επί εξαμήνου, συνεχίζοντας αμέσως μετά στην Ελβετία. Συγκεκριμένα, επί έτους (2007-2008), εργάστηκε και εκπαιδεύτηκε στο Τμήμα Νοσημάτων Οστών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης (HUG) στην Ελβετία, το οποίο συνεργάζεται με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας για την Πρόληψη της Οστεοπόρωσης. Eπίσης, επί 15μήνου (2008-2009) εργάστηκε στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λωζάννης (CHUV) στην Ελβετία, όπου, εκτός των άλλων, ανέλαβε την παρακολούθηση ασθενών στα Ειδικά Ιατρεία Παχυσαρκίας επί εξαμήνου. Ολοκλήρωσε την ιατρική της εκπαίδευση για τη λήψη της ειδικότητας της ενδοκρινολογίας στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα – Διαβητολογικό Κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» (2011-2017) και της χορηγήθηκε ο τίτλος της ειδικότητας κατόπιν επιτυχούς συμμετοχής στις σχετικές εξετάσεις στις 18/01/2018.

Από το Μάρτιο 2018 παρακολουθεί τις εργασίες του τμήματος Ενδοκρινολογίας & Σακχαρώδους Διαβήτη της Β’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αθηνών «Αρεταίειο».

Από τον Αύγουστο 2018 εργάζεται ως ιδιώτης ενδοκρινολόγος. Παράλληλα, συμμετέχει στην παρακολούθηση ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, στα πλαίσια κλινικών μελετών, στην Ευρωκλινική Αθηνών.

Από το Σεπτέμβριο 2018 είναι επιστημονική συνεργάτιδα του Ιατρικού Αθηνών και παρακολουθεί ασθενείς στο Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου, ως επί το πλείστον στο πλαίσιο τακτικού εξωτερικού ενδοκρινολογικού ιατρείου.

Από τον Απρίλιο 2019 απασχολείται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών «Αρεταίειο», ως Ακαδημαϊκή Υπότροφος της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με γνωστικό αντικείμενο «Ενδοκρινολογία της Μαιευτικής & Γυναικολογίας, Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης».

Παρακολούθηση συνεδρίων και μετεκπαιδευτικών μαθημάτων

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης η ιατρός έχει παρακολουθήσει:

 • 45 τουλάχιστον ιατρικά συνέδρια, εκ των οποίων τα 32 είχαν αντικείμενο σχετικό με την ενδοκρινολογία, το διαβήτη και το μεταβολισμό (18 στην Ελλάδα, 7 στην Ελβετία και τη Γαλλία και 7 διεθνή).
 • 43 τουλάχιστον μεταπτυχιακά σεμινάρια (34 στην Ελλάδα και την Ελβετία και 9 διεθνή), εκ των οποίων τα 33 είχαν αντικείμενο σχετικό με την ενδοκρινολογία, το διαβήτη και το μεταβολισμό (25 στην Ελλάδα και την Ελβετία και 8 διεθνή).
 • Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα «Υποστήριξη Ζωής στα Παιδιά» (One-day Paediatric Life Support Course, Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2006, οργάνωση: Ομάδα για την Εξειδικευμένη Υποστήριξη Ζωής [ALSG, Advanced Life Support Group]).
 • ΕκπαιδευτικόΣεμινάριο με θέμα «Εξειδικευμένη Υποστήριξη Ζωής» (ALS, Advanced Life Support, Θεσσαλονίκη, 25-26 Νοεμβρίου 2006, οργάνωση: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης [ERC, European Resuscitation Council]).

 • Γλώσσες

 • 1992: Πτυχίο Αγγλικών CERTIFICATE OF PROFICIENCY IN ENGLISH του Πανεπιστημίου του Cambridge.
 • 1990: Πτυχίο Αγγλικών FIRST CERTIFICATE IN ENGLISH του Πανεπιστημίου του Cambridge.
 • 1994: Πτυχίο Γαλλικών DIPLÔME APPROFONDI DE LANGUE FRANÇAISE (D.A.L.F) του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας.
 • 1992: Πτυχίο Γαλλικών DIPLÔME D’ ÉTUDES SUPÉRIEURES του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.
 • 1990: Πτυχίο Γαλλικών CERTIFICAT DE LANGUE FRANÇAISE του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.
 • Γνώση Ισπανικών και Ιταλικών.

 • Γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών

  Χρήση λογισμικού στο λειτουργικό σύστημα MS Windows (ενδεικτικά MS Office και στατιστικό πρόγραμμα SPSS).


  Διακρίσεις

 • Βραβείο « Δ.ΙΚΚΟΣ » για την καλύτερη παρουσίαση Ενδιαφέρουσας Περίπτωσης, στο πλαίσιο των Επιστημονικών Παρουσιάσεων της Ένωσης Επιστημονικού Προσωπικού Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013.
 • Συμμετοχή σε κλινική μελέτη με θέμα: «Επίπεδα λιπονεκτίνης κατά τη δοκιμασία ανοχής γλυκόζης από το στόμα σε γυναίκες με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών», η οποία διακρίθηκε ως η καλύτερη εργασία με αντικείμενο την Κλινική Ενδοκρινολογία και τιμήθηκε με το βραβείο Ι. Γιαννάτου στο 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού (Αθήνα,18-20 Μαρτίου 2004). Συγγραφείς: Δ. Πανίδης, Δ. Φαρμακιώτης, Δ. Ρούσσος, Α.Κούρτης, Γ. Κολιάκος, Ε. Μεμή, Θ. Καλτσάς, Γ.Κρασσάς. Βιβλίο περιλήψεων, σελ.9, 89.
 • Επανειλημμένη πρόκριση (1992 και 1993) στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό της Μαθηματικής Εταιρείας Θαλής.
 • Αριστεία της καλύτερης βαθμολογίας σε όλες τις τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου.
 • Επίτευξη της καλύτερης βαθμολογίας στις εξετάσεις για το πτυχίο CERTIFICAT DE LANGUE FRANÇAISE (Γενικόςβαθμός: 79/80).

 • Εθελοντική εμπειρία

  Εγγραφή, κατόπιν επιλογής, στην Ιατρική Σχολή Cochin του Πανεπιστημίου PARIS V (René Descartes), στα πλαίσια του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών ΣΩΚΡΑΤΗΣ – ΕΡΑΣΜΟΣ. Τρίμηνη εκπαίδευση σε κλινική Γενικής Χειρουργικής και τρίμηνη εκπαίδευση σε κλινική Εσωτερικής Παθολογίας του νοσοκομείου Cochin του Παρισιού.


  Μέλος Ιατρικών Συλλόγων και Εταιρειών

 • 2018 – σήμερα: Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου (ΕΕΛΙΑ).
 • 2017 – σήμερα: Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης.
 • 2017 – 2018: Μέλος της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (Endocrine Society).
 • 2015 – σήμερα: Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ).
 • 2011 – σήμερα: Μέλος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων (ΕΕΕ – ΠΕΕ).
 • 2011 – σήμερα: Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ). Αριθμός μέλους: 072136.
 • 2008 – σήμερα: Μέλος της Διεθνούς Ιδρύματος για την Οστεοπόρωση (IOF).
 • 2008 – 2010: Μέλος της Ομοσπονδίας Ιατρών Ελβετίας (FMH). Αριθμός μέλους: 76744.
 • 2008 – 2010: Μέλος του Eλβετικού Συλλόγου Ειδικευόμενων ιατρών και Επιμελητών (VSAO – ASMAC). Αριθμός μέλους: 76744.
 • 2006 – 2014: Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για το Θυρεοειδή Αδένα (ΕΤΑ).
 • 2006 – 2008: Μέλος του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου (General Medical Council, GMC). Αριθμός μέλους: 6151925.
 • 2001-2011: Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ). Αριθμός μέλους: 14177. • Επικοινωνία

    Ομήρου 50,

          TK: 17121, Νέα Σμύρνη

    Δέχεται κατόπιν ραντεβού

    (0030) 2114017752,

         (0030)6946712967

     eleni.memi@gmail.com

  Χάρτης Ιατρείου